Gratis verzending boven de €100,00 binnen Nederland

Statiegeld op blikken

Vanaf 1 april 2023 gaat er veel veranderen, namelijk wordt er statiegeld geheven op blikken. Op frisdrank, energiedrank en alle bieren in blik wordt vanaf die datum (geen grap!) 15 cent statiegeld geheven. Je hebt hier waarschijnlijk veel vragen over, daarom lees je in dit blog alles over hoe het statiegeldsysteem voor blikken werkt.

Het doel van statiegeld op blikken:

Het doel van statiegeld op blikken is simpel: zwerfafval verminderen en een beter milieu creëren. In Duitsland en Noorwegen is statiegeld op blik al jaren de normaalste zaak van de wereld en heeft het geleid tot een enorme vermindering van zwerfafval. Natuurlijk is het even wennen, maar als je toch al naar de supermarkt gaat om je plastic flessen of krat bier in te leveren, kunnen die blikken er ook wel bij. Bovendien is het een mooi alternatief spaarsysteem, want met 15 cent per blik kan het bedrag dat je terugkrijgt aardig oplopen. Zo kun je weer nieuw bier kopen.

Hoe herken je blikken met statiegeld:

Vanaf 1 april betaal je 15 cent statiegeld op alle blikken die Bier Atelier Renes verkoopt, maar dit geldt nog niet voor de huidige voorraad. Het geldt alleen voor de blikken die vanaf die datum worden uitgebracht. Sommige brouwerijen hebben nu al blikken met statiegeld. Je herkent deze blikken aan het logo dat aangeeft dat het om een statiegeldblik gaat. De prijzen op de webshop zullen inclusief het statiegeld worden vermeld, ook zal er worden vermeld welk blik statiegeld bevat zodat je van te voren weet dat je het blik moet bewaren.

Waar lever je de statiegeldblikken in?

Als je je bier op hebt en je wilt je blik inleveren, waar doe je dat dan? Inleveren werkt hetzelfde als voor flessen. Je moet naar verplichte inleverpunten gaan, zoals supermarkten en tankstations langs de snelweg. Net als bij flessen kun je bij deze punten machines vinden waarin je je blikken kunt inleveren. Bier Atelier Renes is geen verplicht innamepunt voor statiegeldblikken, maar wij dragen wel het betaalde statiegeld af. Dus neem je blikken mee tijdens het boodschappen doen en lever ze samen met je flessen in.

Platgeslagen blikken: laten we dat maar niet doen:

Het is verleidelijk om je lege blikken plat te slaan, zodat ze minder ruimte innemen in de prullenbak. Maar met het statiegeldsysteem is dit niet handig. De blikken moeten namelijk leesbaar zijn in de machine. Hou je blikken dus netjes en deuk ze niet in, anders kan de machine ze niet herkennen en kun je ze niet inleveren. De barcode is namelijk, net als bij flessen, van essentieel belang. Importeurs zorgen ervoor dat de buitenlandse bieren een juiste barcode hebben.

Laat een reactie achter

Opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd